A început la Boston procesul de canonizare a părintelui José Luis Múzquiz

Pe 2 iunie, cauza canonizării părintelui José Luis Múzquiz a început în mod oficial. A fost unul dintre primii trei preoţi din Opus Dei; în 1949 a început activitatea pastorală Opus Dei în SUA.

Cauza canonizării părintelui José Luis Múzquiz a început în mod oficial în Arhidieceza de Boston pe 2 iunie. Pr. Joseph, așa cum era cunoscut în SUA, a fost unul dintre primii trei bărbaţi hirotoniţi pentru Opus Dei în 1944. La cererea sfântului Josemaría, a plecat în SUA în 1949 ca să înceapă munca apostolică în această ţară.

Pr. Bryan K. Parrish, ca reprezentant al cardinalului Sean O’Malley, a prezidat ceremonia. Au mai participat la deschiderea procesului: episcopul auxiliar Emilio S. Allue, delegatul episcopal pentru proces şi David Cavanaugh, care este postulatorul cauzei.

José Luis Múzquiz de Miguel s-a născut în 1912, în Badajoz, Spania. În timp ce studia ingineria în Madrid, în 1934, l-a cunoscut pe sfântul Josemaría Escrivá, fondatorul Opus Dei. Răspunzând la chemarea lui Dumnezeu, a intrat în Opus Dei în 1940. Până la hirotonirea lui ca preot, a lucrat ca inginer construind poduri şi gări pentru Societatea Naţională a Căilor Ferate a Spaniei. A avut 3 doctorate: în inginerie, istorie şi drept canonic.

În 1949, Pr. Joseph şi un tânar fizic spaniol, Salvador Ferigle merg în SUA pentru a începe activităţi apostolice Opus Dei. Ei au început la Chicago, iar zece ani mai târziu existau deja centre în St. Louis, Milwaukee, Boston şi Washington. El a ajutat și la începerea activităților pastorale Opus Dei în Japonia şi Canada.

Primii trei preoţi Opus Dei hirotoniţi alături de sfântul Josemaría cu câteva zile înainte de hirotonirea lor în 1944. José Luis Múzquiz (Father Joseph), José María Hernández Garnica şi Alvaro del Portillo.

În anii cincizeci, a călătorit mult, pregătind începutul muncii apostolice Opus Dei în Asia. După aceea a lucrat în Roma, Elveţia şi Spania. A stat în Boston din 1981 până la moartea sa pe 21 iunie 1983. E înmormântat în cimitirul St. Joseph în Brookline, MA.

În timpul ceremoniei, Pr. Parrish a spus că „Biserica lui Cristos e îmbogăţită prin sfinţi fiindcă ei sunt o reflectare a chipului lui Cristos şi un adevărat semn al Bisericii pelerine pe pământ. Totodată e o mare bucurie că Arhidieceza de Boston începe acum procesul canonizării Slujitorului lui Dumnezeu Joseph Múzquiz.”

Dat fiind faptul că a fost deschisă cauza canonizării, un tribunal dirijat de arhiepiscop O’Malley va examina dacă pr. Joseph a trăit în mod eroic virtuţile creştine, urmărind procedurile publicate în Instrucţia Sanctorum Mater a Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor.

Postulatorul cauzei, pr. Cavanagh, a prezentat misiunea în fața tribunalului. „Este Slujitorul lui Dumnezeu, Joseph Múzquiz, una dintre acele persoane care a trăit virtuţile în mod eroic?” a întrebat. „Astăzi marcăm primul pas oficial al acestui lung proces în care vrem, fără îndoială, să răspundem la această întrebare.”

Pentru a obține informaţii despre biografia pr. Joseph, o sursă recomandată este recenta carte a lui John Coverdale, Putting Down Roots: Fr. Joseph Muzquiz and the Growth of Opus Dei (click aici).