Am simțit mâna lui Dumnezeu care mi-a arătat un drum în viață

Jan a cunoscut Opus Dei în Republica Cehă. Acum este în Franța de un an de zile găzduit la o familie care oferă cazare studenților. Acolo l-am întâlnit și noi.

Jan, poți să te prezenți cititorilor noștri?

Am 17 ani, vin din Republica Cehă și am venit în Franța că să fac anul pregătitor într-un liceu din Dijon. Școala mea din Cehă mi-a propus un program de schimb școlar pentru un an și ideea mi s-a părut imediat interesantă: era o experiență și, că să spun așa, plăcerea de o gusta ceea ce înseamnă independența ...

S-am făcut deja trei ani de când învăț franceza și de trei luni sunt în Franța: deci franceza mea progresa bine!

Deocamdată totul merge așa cum trebuie. Am descoperit multe lucruri noi, de la bucătăria „bourguignonne" până la sistemul școlar francez. Mi-au făcut mulți prieteni iar familia ceva m-a primit și mă găzduiește în week-end este foarte simpatică.

Cum ai făcut cunoștință cu Opus Dei în Republica Cehă?

Într-o zi un coleg de clasa a zis să jucam fotbal cu „băieții de la Opus Dei". Mi-au fost simpatică de la început, iar colegul meu m-a invitat pe urmă la activități mai spirituale. așa m-am înscris la cursul de catehism. La Dijon nu există un centru Opus Dei. Din fericire părintele pe care l-am cunoscut la centrul din Praga este francez și el m-a pus în legătura cu unul dintre prietenii lui, preot la Opus Dei.

Ce ți-a adus Opus Dei?

De fapt, părinții mei sunt atei, iar eu nu a fost încă botezat. Nu erau deci foarte „religios", dar cunoscând Opus Dei am cerut să văd și eu ce înseamnă credința. Apreciez mult dinamismul tinerilor care organizează tot felul de activități, sunt foarte sportiv și în același timp au credință și o legătură cu Dumnezeu: a fost o adevărată descoperire pentru mine. Acum suntem cu adevărat prieteni. Ambianța centrului este foarte familiala. Ce păcat că nu există un centru și la Dijon!

Cum îți explici darul acesta al credinței? Cum te-a ajutat Opus Dei să-l capeți?

Trebuie să va spun că sunt într-adevăr fericit pentru că am descoperit catolicismul și pentru că am simțit mâna lui Dumnezeu, deoarece așa mi s-a arătat un „drum în viață". Acest lucru m-a ajutat să-mi schimb sistemul de valori care sunt uneori ciudate la tinerii de azi. Acest lucru îmi dă dorința de a fi util în viață de zi cu zi. Cursurile oferite de membrii de la Opus Dei, studenți de cele mai multe ori, mi-au permis să capăt o foarte bună formație religioasă.

Ai dori să fii botezat?

Da, am în vedere să fiu botezat pentru a deveni membru al comunității creștine, iar anul viitor, de Paști, acest lucru s-ar putea realiza. Cred că acest lucru îmi va deschide o viață nouă, plina de har și fericire. Dar de aici până la botez mai am încă multe lucruri de învățat.

Cum îți vezi viitorul după botez și pe termen lung?

Deocamdată nu știu dacă voi rămâne în Franța sau dacă mă voi întoarce acasă. Franța îmi place mult, dar în același timp îmi lipsește Republica Cehă. După bac mă gândesc să mă înscrie la facultate de medicina și pe urmă mai vedem. Aș vrea să particip la activitățile organizate de Opus Dei și să capăt o formare în acest sens. Mă gândesc adesea la viitor, dar cred că cea mai buna soluție este să mă las purtat de voința lui Dumnezeu.