Biografie a Mons. del Portillo

Álvaro del Portillo s-a născut la Madrid, la 11 martie 1914, fiind al treilea dintre cei opt copii ai unei familii de profundă tradiţie creştină. Era doctor inginer în construcţii de drumuri şi doctor în filosofie şi drept canonic.

În 1975 Alvaro del Portillo i-a urmat Sfântului Josemaría Escrivá la conducerea Opus Dei, continuându-i lucrarea cu fidelitate şi dăruire.

Alvaro del Portillo s-a născut la Madrid, la 11 Martie 1914, fiind al treilea dintre cei opt copii ai unei familii de profundă tradiţie creştină. Era doctor inginer în construcţii de drumuri şi doctor în filosofie şi drept canonic.

În 1935 a intrat în Opus Dei, fondat de Sfântul Josemaría Escrivá la 2 octombrie 1928. A trăit cu desăvârşită fidelitate chemarea sa la Opus Dei, sfinţindu-şi activitatea profesională şi împlinirea îndatoririlor zilnice şi desfăşurând o intensă lucrare apostolică printre colegii de studii şi de serviciu.

Foarte curând a devenit cel mai statornic sprijin al Sfântului Josemaría, şi i-a rămas alături timp de 40 de ani, ca cel mai apropiat colaborator.

La 25 iunie 1944 a fost sfinţit preot, unul dintre primii trei preoţi ai Opus Dei. De atunci înainte s-a dăruit cu totul slujirii pastorale a membrilor Opus Dei şi multor altor suflete.

În 1946 s-a stabilit la Roma, alături de Sfântul Josemaría, unde a lucrat în Consiliul General Opus Dei până în 1975.

În timpul anilor petrecuţi la Roma, Părintelui Del Portillo i-au fost încredinţate de către Sfântul Scaun diverse activităţi pe care le-a îndeplinit cu multă dăruire. A fost consultant al mai multor congregaţii şi consilii ale Sfântului Scaun: Congregaţia pentru Doctrina Credinţei, Congregaţia pentru Cler, Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor şi Consiliul Pontifical pentru Comunicaţii Sociale. A participat activ la lucrările Conciliul Vatican II.

La 15 septembrie 1975, a fost ales prim succesor al Sfântului Josemaría. La 28 noiembrie 1982, atunci când a ridicat Opus Dei la rangul de Prelatură Personală, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit Prelat al Opus Dei, şi, la 6 ianuarie 1991 l-a sfinţit episcop.

Toată slujirea desfăşurată de Slujitorul lui Dumnezeu Álvaro del Portillo la conducerea Opus Dei a fost plină de fidelitate faţă de Fondator şi mesajul său, într-o lucrare pastorală neobosită pentru creşterea apostolatului Prelaturii, în slujba Bisericii.

În timpul celor 19 ani cât s-a aflat la conducerea Opus Dei, Prelatura şi-a început activitatea în încă douăzeci de ţări.

Dăruirea sa faţă de misiunea încredinţată, urmând învăţăturile Sfântului Josemaría, îşi avea rădăcinile într-un profund simţ al filiaţiei divine, rod al acţiunii Sfântului Duh, ce l-a făcut să caute identificarea cu Hristos, lăsându-se cu încredere în seama voinţei lui Dumnezeu Tatăl, hrănit din rugăciune, Euharistie şi evlavia faţă de Maica Domnului

Iubirea sa faţă de Biserică s-a arătat în strânsa sa comuniune cu Papa şi Episcopii. Dragostea sa faţă de oameni, grija neobosită pentru fiii şi fiicele sale din Opus Dei, smerenia, înţelepciunea şi tăria, veselia şi simplitatea, uitarea de sine şi dorinţa înflăcărată de a câştiga sufletele pentru Hristos (mărturie fiind deviza sa episcopală: Regnare Christum volumus ! - Vrem să domnescă Hristos!) împreună cu bunătatea, seninătatea, buna dispoziţie pe care o răspândea în jurul lui, acestea sunt trăsăturile ce alcătuiesc portretul sufletului său.

În zorii zilei de 23 martie 1994, la doar câteva ore de la întoarcerea din Ţara Sfântă, unde urmase cu adâncă evlavie drumul pământesc al lui Isus, de la Nazaret la Sfântul Mormânt, Domnul l-a chemat la El pe acest bun şi credincios slujitor al Său. În dimineaţa dinainte, slujise ultima sa Liturghie la Ierusalim, la locul Cinei Celei de Taină.

În aceeaşi zi, 23 martie, Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea venit să se roage lângă trupul lui neînsufleţit, care astăzi se odihneşte în cripta Bisericii Prelaturii, Sfânta Maria Regina Păcii, de la Roma, viale Bruno Buozzi 75, înconjurat mereu de rugăciunea şi dragostea credincioşilor Opus Dei şi a multor mii de oameni.