Biografia Monseniorului Fernando Ocáriz

Mons. Fernando Ocáriz s-a născut la Paris la 27 octombrie 1944, într-o familie spaniolă în exil, în Franța, în timpul Războiului Civil Spaniol (1936-1939). Din data de 23 ianuarie este Prelatul Opus Dei.

Monseñor Fernando Ocáriz, prelat al Opus Dei.

Fernando Ocáriz s-a născut la Paris la 27 octombrie 1944, într-o familie spaniolă în exil, în Franța, în timpul Războiului Civil Spaniol (1936-1939). Este mezinul dintre cei 8 fii ai familiei.

A absolvit Facultatea de Fizică din Universitatea din Barcelona (1966). A mai obținut licența în Teologie la Universitatea Pontificală Laterană în 1969 și apoi Doctoratul la Universitatea din Navarra (1971), anul în care a fost sfințit preot. În primii ani de preoție a lucrat în mod special pentru pastorația tineretului și a studenților.

Este consultor al Dicasterului pentru Doctrina Credinței (din 1986) și al altor dicasterii din Curia Romană: Dicasterul pentru Evanghelizare din 2022 (înainte, din 2011, în cadrul Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări). Între 2003 și 2017 a fost consultant al fostei Congregații pentru Cler. În 1989 a intrat în Academia Pontificală de Teologie. În anii 1980, a fost unul dintre profesorii care au inițiat Universitatea Pontificală a Sfintei Cruci (Roma), unde a fost profesor ordinar (în prezent emerit) de Teologie fundamentală.

Printre publicațiile sale se numără: The mystery of Jesus Christ: a Christology and Soteriology textbook; Hijos de Dios en Cristo. Introducción a una teología de la participación sobrenatural. Alte lucrări tratează teme de teologie și filosofie: Amor a Dios, amor a los hombres sau Natura, grazia e gloria, care conține o prefață a Cardinalului Ratzinger. În 2013 a fost publicat un interviu cu Rafael Serrano care a apărut într-o carte cu titlul La Chiesa, mondo riconciliato. A mai scris lucrări de filosofie: Il marxismo: teoria e pratica di una rivoluzione; Voltaire; Tratado sobre la tolerancia. Totodată este coautor a numeroase monografii și autor a multor articole teologice și filosofice.

A fost numit Vicar general al Prelaturii Opus Dei la 23 aprilie 1994 și Vicar auxiliar în decembrie 2014. În ultimii 22 de ani a fost alături de prelatul precedent, Mons. Javier Echevarría, în vizite pastorale în mai mult de 70 de țări. În anii 60, în timpul studiilor teologice, a fost pe lângă Sfântul Josemaría Escrivá, întemeietor al Opus Dei. Încă din tinerețe este pasionat de tenis, sport pe care continuă să-l practice.


Resurse și informații despre Mons. Fernando Ocáriz Braña