Grup internaţional de studenţi construiesc un orfelinat în Mae Sot, Thailanda

Douăzeci de studenţi din Taiwan, Indonesia şi Singapore îşi petrec sărbătorile ajutând orfanii

Un grup de peste 20 de studenţi din Taiwan, Indonesia şi Singapore au petrecut două săptămâni în Mae Sot, Thailanda, pentru a îmbunătăţi şi extinde facilităţile orfelinatului Holy Infant. Orfelinatul, condus de Comisia Naţională Catolică privind Migraţia din Thailanda, este situat la periferia Mae Sot, în apropierea graniţei Thai-Myanmar. În prezent găzduieşte în jur de 30 de copii birmanezi ai căror familii au fost distruse de către tulburările civile din Myanmar.

Înaintea zilelor taberei de lucru, participanţii, care sunt studenţi ai Universităţii Naţionale din Singapore, Universitatea Naţionala Chengchi din Taiwan şi rezidenţi ai Heshan, o rezidenţă studenţească afiliată Opus Dei în Taipei, au asigurat suficiente fonduri din partea donatorilor individuali şi foşti participanţi ai taberei de lucru din Taiwan, Singapore şi Malaysia pentru a acoperi cheltuielile legate de călătorie şi nevoile de contrucţie.

Domnul Kuhn Piko, un voluntar birmanez care şi-a oferit expertiza în eforturile de construcţie, a remarcat cu privire la copii: ”nu au mamă, tată, familie, speranţă”. Însă aceasta a devenit o sursă de încurajare pentru participanţi: oportunitatea de a îi ajuta pe cei ce nu au nimic, oferindu-le un cămin.

Pregătind podeaua și altele pentru orfelinatul Holy Infant.

Sub soare, ploaie sau căldura zilei, participanţii taberei de lucru au demarat construirea unei clădiri cu trei camere, cu pereţi din cărămidă şi bambus cu un acoperiş de tablă, pentru a găzdui o bucătărie, o cameră de zi sau de studiu şi dormitorul pentru fetele mici. “Este foarte semnificativ” a fost comentariul sumarizat al lui Nick, un student NUS.

În plus faţă de munca de construcţie, au existat oportunităţi zilnice pentru a juca jocuri şi sporturi cu copiii în după-amiezile târzii. Studenţii taiwanezi împreună cu Profesorul Herbert au pus bazele unei “tabere de antrenament” de baseball în timp ce alţi studenţi au simulat o competiţie de cupa mondială de fotbal. Un teren de volei a fost de asemenea plasat lângă câmpurile de orez.

Totodată Participanţii au avut oportunitatea de a vizita proiecte pe care Programul de Studiu Ravenahl, o iniţiativă Opus Dei pentru formarea tineretului din Singapore, le-a sponsorizat de-a lungul ultimilor ani: extinderea facilităţilor în orfelinatul Sfântul Vincent, îmbunătăţirea facilităţilor sanitare din cadrul a două şcoli din cartiere sărace şi construirea unei clădiri de clase în şcoala New Blood pentru migranţii Karen.

Dr. Ignacio Segarra (dreaptă) și Professor Peter Herbert stângă) conduc echipa.

“Este foarte compensatoriu să vezi voluntari birmanezi predând copiilor migranţi în noua clădire”, spunea Doctorul Segarra, Şeful de Echipă al acestei tabere de lucru- care de asemenea a condus-o pe cea anterioară- după vizitarea New Blood cu o parte din participanţii curenţi pentru a oferi directorului şcolii materiale de predare a limbii engleze furnizate de foştii studenţi ai taberei de lucru.

Hans, care a venit din Tampei, a fost mişcat de “simplitatea vieţii lor, cât de puţin au şi cât de fericiţi sunt copiii”. Fără îndoială, sărăcia şi lipsa mijloacelor materiale şi contrastul cu societatea abundentă din ziua de astăzi, eforturile pentru a le oferi o locuinţă şi noile prietenii vor face aceste zile in Mae Sot o experienţă de neuitat.

Pentru mai multe informaţii cu privire la taberele de lucru sau cum să contribuiţi la proiectele sociale, vă rugăm să îl contactaţi pe Doctorul Segarra la segarra100@gmail.com sau Profesorul Herbert la heshan.residence@cecea.org