“No One To Turn To”

Anna Mestre conduce ADAIA, o asociație din Catalonia, Spania, care ajuta femeile imigrante să se adapteze în noua lor ţară.

Asociația pentru Asistenţa Femeilor Imigrante, ADAIA, şi-a început activitatea în 2001. A început ca iniţiativa a trei femei care erau pe deplin conștiente de situația dificilă cu care se confruntau femeile imigrante când căutau să înceapă o viață nouă în Lleida, oraș de lângă Barcelona. Observând provocările descurajante cărora aceste femei le făceau faţă în încercarea de a se adapta la o nouă cultură şi noi obiceiuri, cele trei au decis să încerce să le asiste în formarea lor umană şi culturală.

Anna Mestre, una din membrele fondatoare, explică: "Totul a început din propria noastră inițiativă când am constatat realitatea unui număr din ce în ce mai mare de femei imigrante care vin în ţara noastră în căutare de lucru. Multe ajung să aibă grijă de casele noastre, de copiii noștri şi de părinții noștri. Fac toate acestea fără a avea pregătirea necesară pentru astfel de activități şi fără acte legale.

Mai întâi am contactat un preot responsabil cu activitatea pastorală în cadrul comunității de imigranți din Lleida şi câteva instituții publice. Ne-am început activitatea într-un spațiu închiriat de la administrația locală. Colaborarea instituțiilor civile şi religioase fac posibil să urmărim fiecare caz şi să clarificăm nevoile fiecărei persoane. Ceea ce o instituție nu poate să ofere, cealaltă poate oferi. Când este nevoie lucrăm cu asistenţi sociali pentru a găsi soluții. ADAIA nu dispune de resurse, dar când ADAIA solicită ceva oamenii spun întotdeauna Da".

Încă de la început, obiectivul major al organizației ADAIA a fost instruirea profesională adaptată nevoilor specifice ale femeilor. Primul curs s-a ținut într-o clădire a administrației locale şi au participat la cursuri, două zile pe săptămână, între 20 şi 25 de femei. Numărul cursantelor a crescut şi astăzi urmează cursurile aproximativ 60-100 femei. Anna explică, "Oamenii știu cum procedăm şi cei care participă le povestesc prietenilor lor despre cursuri. "Odată cu mărirea numărului de cursanţi au trebuit să caute un alt loc de întâlnire şi un colaborator al Opus Dei le-a închiriat un spațiu pentru birouri în acest scop.

ADAIA ajută de asemenea câteva dintre aceste femei să învețe să citească. "Aici este o tânără de origine arabă cu convingeri religioase puternice pe care am ajutat-o când a ajuns in Lleida. Acum mă numește sora ei. Este atât de recunoscătoare pentru ceea ce am făcut pentru ea încât în prezent predă ore în cadrul asociației ADAIA pentru femeile arabe analfabete, învăţându-le să citească. Este ceea ce noi personal nu am putea să facem".

"O altă poveste frumoasă este aceea a unei tinere pentru care am găsit o casă privată unde să muncească. Într-o zi a venit să ne ceară ajutor. Trebuia sa pregătească masa, dar nu cunoştea numele ingredientelor în limba catalană. Am făcut împreună lista ingredientelor şi am mers la supermarket sa le cumpărăm. I-am arătat ce era fiecare aliment, iar ea şi-a notat cuvântul în catalană pentru a-i fi de folos cu proxima ocazie."

Pentru a-i ajuta pe oameni în mod eficient, trebuie să cunoaștem situația lor şi acest lucru este posibil doar atunci când vizităm aceste familii la domiciliu. Cei care fac voluntariat la ADAIA au ajuns să cunoască multe familii. Ei observă că aceste familii au nevoie de mobilă sau, uneori, de alimente şi îmbrăcăminte. Anna spune, "Într-o zi o familie, căreia i se oferise un voucher pentru a-şi procura alimente, a venit la noi pentru că voucherul era valabil doar săptămâna următoare. Am mers la supermarket cu tânăra femeie pentru a-i procura alimentele de bază pentru săptămâna în curs".

Femeile pe care le ajută ADAIA provin dintr-o varietate de medii culturale şi religioase. În timp ce respectăm convingerile religioase ale fiecărei persoane "pentru aceia care doresc purtăm discuții şi oferim ore de catehism iar unii copii ai mamelor care vin la ADAIA au fost botezaţi".

Anna ne spune multe poveşti. "Următoarea este o poveste tristă, dar frumoasă. O tânără latino-americană a venit la Lleida cu doi copii, unul avea doi ani şi celălalt nouă. Lăsase alți doi copii acasă în ţara ei. Alex, cel de nouă ani a fost diagnosticat cu leucemie şi a trebuit să facă transplant de măduvă osoasă. Între timp au sosit şi ceilalţi doi copii. Cu Alex în spital mama nu putea să aibă grijă de ceilalţi copii. Am căutat o familie care să poată să aibă grijă de fetiţa de doi ani şi am găsit o astfel de familie în Barcelona. La scurt timp după aceea Alex a murit. Dar înainte de a muri, cu asentimentul mamei, Alex a fost botezat şi a primit prima sfântă comuniune."