O lungă tradiție de slujire

Peter Bradshaw, un student care învață și locuiește la Warrane College din Sydney, Australia, își împărtășește experiența de voluntar într-un cămin de bătrâni și într-un adăpost municipal.

Peter cu doi prieteni din Warrane

Warrane College face parte din campusul Universității New South Wales din Sydney, Australia. Noi care suntem rezidenți acolo avem privilegiul să ne extindem formarea profesională într-o prestigioasă instituție academică amplasată în apropierea unui oraș mare de lângă Oceanul Pacific.

Grupa de rugby din Warrane a avut deja succes

Numele meu este Peter și în 2015 (anul universitar se termină, aici, în noiembrie), am fost responsabil de coordonarea proiectelor de mobilizare socială ale Warrane. Efortul de a-i sluji pe cei în nevoie are, aici în Warrane, o lungă tradiție, mulți rezidenți luând parte în diferite proiecte de servicii sociale, atât în apropiere, cât și la distanțe considerabile. Eu, personal, consider această slujbă ca un real ajutor pentru pregătirea pentru Anul Milostivirii convocat de Sfântul Părinte.

În cursul anului 2015, am petrecut mai multe ore la fiecare sfârșit de săptămână ajutând într-un cămin pentru vârstnici condus de Micile Surori ale Săracilor. În fiecare sâmbătă, grupul nostru, al celor care mergeam acolo, se simțea foarte bine, în ciuda așteptărilor inițiale ale unora.

Studenți din Warrane la un orfelinat în Timor, Indonezia

Când ajungem, surorile care se dedică îngrijirii bătrânilor – cu atât de multă generozitate – au deja sarcini pentru noi. De obicei ne roagă să ajutăm în bucătărie la decojit și tăiat fructe și legume. Primesc donații considerabile de fructe în exces și au nevoie de ajutor pentru a le pregăti înainte să se strice. Este o slujbă care nu necesită multă pregătire, dar nu mergem acolo să facem ceva ce ne interesează, ci ceva care este de un real folos.

Este uimitor cât de frumoasă poate fi o oră petrecută tăind mere împreună cu un grup de prieteni și vorbind despre viața la facultate. Iar când nu mai avem subiecte de discutat, uneori începem o sesiune de karaoke în timp ce lucrăm.

Aceea a fost rutina noastră obișnuită în acest an, dar surorile ne-au cerut să facem și alte slujbe. De exemplu, le-am ajutat să pornească grătarul pentru o zi de casă deschisă pe care o aveau. Iar pentru Duminica Floriilor am ajutat la curățarea și decorarea capelei. Ne sunt întotdeauna foarte recunoscătoare pentru ajutor, dar la respectiva ocazie surorile chiar ne-au pregătit o gustare.

Dar ce a avut poate cele mai bune rezultate pentru rezidenții din Warrane a fost colaborarea noastră cu Societatea Sf. Vincent de Paul. Coordonați de ei, am vizitat, în fiecare marți seară, un adăpost municipal din Sydney și am distribuit cupoane alimentare celor care au cea mai mare nevoie de ele. Mergem să vedem persoanele care au cerut ajutor Societății St. Vincent, iar sarcina noastră este să vorbim cu ei, să verificăm dacă nevoile lor sunt reale și să le dăm cupoanele. Aceste întâlniri pot, câteodată, rezulta în experiențe de neuitat deoarece realizăm cât de dificilă poate fi viața pentru unii oameni.

Mulți dintre ei provin din familii destrămate și au început să folosească droguri. Dar alții au avut un oarecare succes în viață şi apoi datorită ghinionului sau unui defect de caracter, sau câteodată fără să fie de vină, au ajuns să piardă totul. Încercăm să petrecem ceva timp cu ei și să le ascultăm poveștile și să facem tot ce putem să îi convingem că se simt înțeleși.

Warrrane College în Sydney

Întotdeauna mă întorc obosit din aceste vizite, dar și cu o nouă energie pentru a continua munca zilnică. Și, de asemenea, cu o recunoștință mai mare pentru tot ce mi-a dat Domnul, în acest nou început An al Milostivirii.

Peter Bradshaw