Un "Bronx" dincolo de droguri, delincvenţă şi sărăcie

"Drugs, crime and poverty": pentru multe persoane, aceste trei cuvinte definesc cartierul Bronx (New York). Noroc că, locuitorii mai tineri ai acestui cartier se străduiesc să îşi câştige un viitor. Crotona este o opera corporativă a lui Opus Dei care îi sprijină în a obţine cele propuse

Rădăcina problemei

Bronx este un cartier cunoscut din New York, mai cu seamă pentru problemele sale sociale. Dacă ar fi să credem în stereotipul, triada "drugs, crime and poverty" (droguri, criminalitate şi sărăciei) ar fi singurul adevăr din Bronx. Dar, mulţumită lui Dumnezeu, realitatea este mai bogată: e suficient să deschizi ochii pentru a-ţi da seama.

CROTONA: New York (EEUU). Opera socială a tinerilor băieţi. OBIECTIV: educarea valorilor dintr-un mediu ostil. ANUL de constituire: 1988. BENEFICIARI: 240 băieţi/an

John Deida nu neagă că în cartierul lui există aceste probleme, dar crede că punctul de plecare al tuturor relelor din Bronx este de alt tip. În opinia lui, principalul obstacol pentru ca tinerii din Bronx să nu mai fie marginalizaţi, este ceea ce el numeşte sărăcie culturală: mulţi băieţi , explică John, nici măcar nu sunt stimulaţi să încerce să-si îmbunătăţească situaţia, fugind de efort, caută numai comoditatea, drumul cel mai uşor . John a participat acum câţiva ani la programele Crotona Achievement Center ca şi elev, pe când era un adolescent. Pe urmă a colaborat ca și voluntar, în timp ce studia Ligvistica la universitate.

"Când am fost voluntar la Crotona", îşi aminteşte John, “deseori îi puneam pe elevi să citească cu voce tare articole din The Economist sau din Wall Street Journal, şi discutam cu ei conţinutul acestora, care de obicei era o temă de interes naţional sau internaţional". Era o modalitate de a ajuta băieţii sa-şi exerseze puterea de concentrare, pentru îmbunătăţarea capacităţii lor de înţelegere, a vocabularului şi pronunţiei. Dar era de asemenea - precum explica Dave Holyweiss, promotor al Crotona și director actual al fundaţiei care susţine centrul, la South Bronx Educational Foundation - o modalitate de a-i implica în teme care ne afectează pe toţi şi să le prezint partea atractivă a moralei ca auto-control sau spiritul de a servi.

Misiunea Crotonei Crotona Center, care s-a constituit din iniţiativa unor persoane din Opus Dei şi prietenii lor, îşi are sediul la numărul 843 din Crotona Park North. Acum câţiva ani, o donaţie generoasă a firmei UPS a făcut posibilă restaurarea localului, care până în acel moment avea un aspect foarte neîngrijit.

Participă la activităţile organizate de Crotona, băieţi cu vârste cuprinse între 10 şi 18 ani, care vin pentru că acolo sunt încurajaţi să pună accent pe formarea academică şi umană. "Noi nu suntem doar pentru consiliere academică a copiilor, nici pentru a organiza momente fantastice de divertisment. Misiunea noastră este de a-i ajuta sa-şi îmbunătăţească personalitatea, sa fie exigenţi cu sine însuşi, sa-şi schimbe vieţile în ceva valoros", adaugă Eddie Llull, coordonatorul activităţilor din Crotona.

"În decursul unei perioade", recunoaşte Kevin, elev în Crotona, "ceea ce eu căutam în colegii mei de la şcoală era atenţia lor, nu prietenia acestora. În realitate nici nu ştiam ce este prietenia. Ştiam că dacă la ore făceam vreo prostie, ceilalţi râdeau şi pentru a mă simţi acceptat făceam doar năzbâtii. În Crotona am învăţat, în special din experienţă, că prietenia este o relaţie construită pe adevăr, dragoste şi respectul pentru libertatea personală. Ce înseamnă asta? Ei bine, acum încerc să-i înţeleg pe prietenii mei cum sunt şi nu cum voiam ca ei sa fie. Este curios, dar cu cât îi cunoşti mai bine, cu atât apreciez mai mult partea lor pozitivă".

Uneori tutorii sunt singurele modele pozitive pe care băieţii pot să le găsească în viaţa lor. Nu este mai puţin frecvent ca să reprezinte pentru ei o figură paternă: contextul familiar problematic este obişnuit în acest cartier. Tutorii, în orice caz încearcă să transmită o imagine pozitivă a familiei. "Nu eşti singur", le spun, "eşti parte a unui grup de prieteni şi a unei familii. Ar trebui să se concentreze acţiunile tale gândindu-te la ceilalţi, conştient că nu eşti singur, că tot ceea ce faci afectează mediul din apropierea ta".

Cum te aştepţi să…?

Băieţii ajung la Crotona începând cu ora patru după-masă, şi primul lucru pe care îşi fac este să înceapă să înveţe: să-şi facă temele şi să-i întrebe pe tutori nelămuriri. Pe urmă, pe o perioadă de timp se desfăşoară o activitate de grup într-un mediu călduros şi confortabil: o ocazie excelentă pentru a învăţa, a asculta şi pentru a împărtăşii idei şi proiecte cu ceilalţi.

În Crotona, activităţile obişnuite din timpul şcolii sunt complementare cu altele speciale care se desfăşoară sâmbăta şi în vacanţa de vară. Programul este întotdeauna amplu şi variat: seminarii cu profesionişti de renume, vizite la companii, laboratoare, etc. Nu cu mult timp în urmă, studenţii din Crotona, sub îndrumarea unui student de artă, a organizat o expoziţie de pictură.

"Alţii ne privesc cu scepticism" spune Holzweiss. "Ei cred că este prea greu pentru copii". Cum puteţi pretinde ca un copil de zece ani să citească articole de specialitate? spun. Iar la început nu ne credeau că spunem adevărul. Dar de asemenea Dumnezeu ar fi putut spune: "Aceste persoane nu înţeleg nimic, aşa că mă voi limita a le comunica doar lucruri parţiale". Dar El nu a făcut asta. Ne-a dezvăluit tot adevărul.

Dacă doriţi mai multe informaţii sau să colaboraţi din punct de vedere financiar cu Crotona vă rugăm să ne contactaţi:

Crotona Center

E-mail: crotona@sbef.org

Dirección: 843 Crotona Park North. Bronx, New York 10460 (USA)

Tel: (718) 861-1426

www.sbef.org