Ce este o retragere spirituală?

O retragere spirituală reprezintă o pauză importantă, câteva zile petrecute în rugăciune singur cu Dumnezeu. Este echivalentul spiritual al unei inspecții anuale a mașinii sau a unui control medical: timp petrecut în prezența lui Dumnezeu, examinându-ne viața creștină pentru a vedea unde ne aflăm și cum putem îmbunătăți relațiile noastre cu Dumnezeu și cu ceilalți.

Written reminder to pause, over cubicle background

„Ce vom face tu și cu mine în aceste zile de reculegere?” s-a întrebat odată Sfântul Josemaría cu voce tare, apoi a răspuns: „Vom fi mult timp cu Domnul nostru, să-L căutăm, așa cum a făcut Petru, pentru a avea o conversație intimă cu El. Observați că spun «conversație»: un dialog între două persoane, față în față, fără a ne ascunde în spatele anonimatului. Avem nevoie de acea rugăciune personală, acea intimitate, acel contact direct cu Domnul nostru Dumnezeu” (Note dintr-o meditație, 25 februarie 1963).

În mijlocul tuturor activităților noastre, adesea neglijăm esențialul: viața spirituală, relația noastră cu Dumnezeu. Să ne oprim pentru a ne ruga!

Retragerile organizate de centrele Opus Dei au, de obicei, loc într-un weekend prelungit, într-un centru de conferințe departe de zgomotul orașului. Este foarte recomandat, în aceste zile, renunțarea la internet, rețelele sociale și mesageria instantanee pentru a atinge liniștea și seninătatea necesare pentru dialogul intim cu Dumnezeu.

Aproape toate activitățile sunt organizate în jurul Euharistiei, având loc în capela sau oratoriul centrului de conferințe: Liturghia zilnică, Calea Crucii, o vizită la Sfântul Sacrament, examene de conștiință și momente de rugăciune ghidate sau meditații în care preotul rostește în mod cuvântător un subiect legat de viața creștină.

„Viața creștină nu ne conduce să ne identificăm cu o idee, ci cu o persoană: cu Isus Cristos. Pentru ca credința să lumineze pașii noștri, în afară de a ne întreba «Cine este Isus Cristos pentru mine?», să ne gândim «Cine sunt eu pentru Isus Cristos?»” (Mons. Fernando Ocáriz Braña, În Lumina Evangheliei).

Programul mai include și câteva expuneri, Rozariul, lectură spirituală și timp abundent pentru reflecție personală sau conversație cu cei care ghidează retragerea sau cu preotul.

Ce altceva? Nimic mai mult... și nimic mai puțin. Preotul încearcă să pregătească bine meditațiile pentru a prezenta viața lui Isus Cristos într-un mod atractiv. Unii pot accentua importanța luării de notițe, însoțirea programului general cu lectura unei cărți spirituale, formularea de rezoluții... Dar toate acestea depind de stilul personal al fiecărui participant la reculegere.

Cheia este tăcerea ⁠— Sfânta Tereza de Calcutta spunea că „tăcerea ne oferă o nouă viziune asupra tuturor lucrurilor” ⁠— și să nu uităm că scopul nu este să trăim într-o reculegere fără sfârșit. Mai degrabă, această pauză anuală permite Duhului Sfânt să umple toate colțurile vieților noastre obișnuite, munca profesională, familia și îndatoririle obișnuite, cu lumină.

„În mijlocul tuturor activităților noastre, adesea neglijăm esențialul: viața spirituală, relația noastră cu Dumnezeu. Să ne oprim pentru a ne ruga!” (Papa Francisc, Tweet, 9 martie 2018).