Mesajul Prelatului (15 martie 2024)

Pe măsură ce se apropie Săptămâna Sfântă, prelatul Opus Dei ne invită să ne gândim cum Îl putem face prezent pe Cristos în viața noastră.

Dragii mei, fie ca Isus să vegheze asupra fiicelor și fiilor mei!

Apropierea Săptămânii Mari ne invită deja să intensificăm contemplarea lui Isus Cristos pe cruce. Postul Mare ne ajută să facem acest lucru din punct de vedere liturgic și, la fel ca toate dimensiunile vieții creștine, ne determină să ne identificăm cu Isus. Îmi amintesc de acele cuvinte pe care Sfântul Josemaría le-a adresat unui grup de fii și fiice sale: „Arătați-L clar pe Cristos care sunteți, prin viața voastră, prin Iubirea voastră, prin spiritul vostru de slujire, prin dorința voastră de a munci, prin înțelegerea voastră, prin zelul vostru pentru suflete” (13 iunie 1974). Cu ajutorul harului, putem crește mereu într-o iubire care nu rămâne superficială, ci se manifestă și prin grija față de ceilalți. Spiritul de slujire, dorința efectivă de a iubi cu fapte fiecare persoană așa cum este – cu virtuțile și defectele sale – reflectă, în ciuda micimii noastre, chipul Domnului.

Un alt mod de a-L manifesta pe Cristos este ascultarea. În Săptămâna Mare, vom contempla modul în care Isus „s-a umilit pe sine făcându-se ascultător până la moarte, și încă moartea pe cruce" (Fil 2,8). Vă sugerez să continuați să meditați la scrisoarea despre ascultare pe care v-am trimis-o luna trecută. Așa cum am spus, trebuie să trăim o ascultare inteligentă, integrată în libertatea noastră. În acest fel, nu ne vom lăsa purtați de evenimente, ci vom avea o inimă atentă la ceea ce Dumnezeu vrea să ne spună prin intermediul oamenilor și al circumstanțelor.

Peste câteva zile, vom celebra solemnitatea Sfântului Iosif. Meditând asupra vieții sale, vedem că, alături de momentele de bucurie, nu au lipsit nici tristețea, nici îndoiala. Încrezător în planurile pe care Dumnezeu i le-a pregătit, el a găsit o fericire care nu depindea atât de mult de lucrurile exterioare, ci de unirea sa cu Isus și Maria. Îi putem cere să ne învețe să ne adresăm mai bine lui Isus și Mariei și astfel să avem puterea și bucuria de a-i sluji pe alții.

Contez pe rugăciunile voastre pentru intențiile mele. Printre ele, munca pe care o facem cu Sfântul Scaun pentru adaptarea statutelor. În urmă cu câteva săptămâni am avut o întâlnire la Dicasterul pentru Cler, într-o atmosferă prietenoasă și familiară. Continuați să încredințați cu pace și seninătate următoarele etape ale acestei lucrări.

Cu toată afecțiunea mea vă binecuvântează

Părintele vostru

Fernando Ocáriz

Roma, 15 martie 2024