Se încheie Congresul general extraordinar al Opus Dei

274 de credincioși ai Opus Dei s-au întâlnit la Roma cu Mons. Fernando Ocáriz și cu vicarii săi pentru a adapta statutele Prelaturii la motu proprio „Ad charisma tuendum”. Concluziile vor fi apoi prezentate Dicasterului pentru Cler, organismul Sfântului Scaun responsabil cu prelaturile personale.

Motu proprio „Ad charisma tuendum” (14-VII-2022) a modificat două articole din Constituția apostolică „Ut Sit”, prin care a fost instituită prelatura în 1982, pentru a le adapta la normele stabilite de recenta Constituție apostolică „Praedicate Evangelium” (19-III-2022) privind Curia romană.

În motu proprio se indica, de asemenea, că statutele Opus Dei „vor fi adaptate în mod corespunzător, la propunerea Prelaturii însăși, pentru a fi aprobate de organele competente ale Scaunului Apostolic”. Cu această premisă, prelatul Opus Dei, monseniorul Fernando Ocáriz, a convocat un congres general extraordinar la Roma. La congresul general extraordinar, care a început la 12 aprilie, au participat 126 de femei și 148 de bărbați.

În omilia sa de la începutul congresului, prelatul, comentând Evanghelia Sfintei Liturghii, s-a referit la dorința ucenicilor din Emaus ca Domnul să rămână cu ei. Mons. Ocáriz a făcut aceeași cerere pentru ca Domnul să ghideze cu harul său lucrările Congresului, în așa fel încât acestea să se desfășoare „în deplină fidelitate față de spiritul primit de la Sfântul Josemaría, care include în mod necesar unirea cu Pontiful Roman, principiul vizibil al unității Bisericii”. Această sfântă Biserică, din care Opus Dei face parte și pe care dorește să o slujească, după exemplul Sfântului Josemaría, precum ea dorește să fie slujită.

Lucrările și concluziile acestor zile vor fi prezentate ulterior Dicasterului pentru Cler, organismul Sfântului Scaun cu competență asupra prelaturilor personale. Apoi, Sfântul Scaun va comunica modificările finale ale statutelor aprobate de Papa, care este legiuitorul în această materie.

Pentru mai multe informații, a se vedea https://opusdei.org/es/page/ad...