Ioan Paul al II-lea şi Ioan al XXIII-lea vor fi declaraţi sfinţi; mons. Álvaro del Portillo, fericit

Papa Francisc a semnat în această dimineaţă decretele prin care este recunoscută o minune prin mijlocirea lui Ioan Paul al II-lea şi o altă, atribuită mijlocirii venerabilului Álvaro del Portillo, primul succesor al Sf. Josemaría în conducerea Opus Dei.

Este vorba, deci, de paşii premergători canonizării lui Karol Wojtyla (1920-2005) şi beatificării lui Álvaro del Portillo (1914-1994). Sfântul Părinte a aprobat şi decretul despre miracolul Maicii Esperanza de Collevalenza (1893-1983).

În acelaşi timp, a aprobat şi voturile favorabile din partea Congregaţiei pentru Cauza de Beatificare a Sfinţilor pentru începerea demersurilor necesare canonizării fericitului Ioan al XXIII-lea, Papa care a convocat Conciliul Vatican II în anul 1959. Sfântul Scaun a anunţat şi semnarea altor decrete, după cum putem vedea pe www.vatican.va .

Mons. Javier Echevarría: “o coincidenţă fericită”

Pentru mons. Javier Echevarría, prelatul Opus Dei, aceste ştiri sunt “un motiv de mare bucurie şi o coincidenţă fericită”. “Ioan Paul al II-lea –a spus prelatul– s-a consumat cu generozitate şi fără rezerve în slujirea omenirii. Ne-a apropiat de Dumnezeu prin magisteriul lui atât de generos: cu discursurile, scrierile, imaginile şi gesturile sale pline de semnificaţie”. Întreaga sa viaţă a fost fondată pe unirea profundă cu Isus Cristos: era suficient să-l vezi cum se ruga, pentru a înţelege rodnicia ministerului său”.

Ioan Paul al II-lea şi Ioan al XXIII-lea „au fost într-adevăr părinţi apropiaţi de toţi credincioşii, de Biserică şi pot spune că în mod concret şi de această parte de Biserică care este prelatura Opus Dei. Cred că milioane de persoane s-au simţit, împreună cu ei, ‚fiii preaiubiţi’ ai Sfântului Părinte”.

Prelatul de la Opus Dei l-a amintit pe mons. Álvaro del Portillo ca fiind “cel mai bun susţinător al Sf. Josemaría şi un colaborator credincios al lui Ioan Paul al II-lea” Şi apoi a adăugat: “recurg la mijlocirea acestui slujitor bun şi credincios şi îi cer să ne ‚molipsească’ cu fidelitatea sa faţă de Dumnezeu, faţă de Biserică, faţă de Sfântul Părinte, faţă de sfântul Josemaría, faţă de prieteni; pentru ca şi noi să avem aceeaşi sensibilitate socială care s-a manifestat prin încurajarea iniţiativelor în favoarea celor mai nevoiaşi în lumea întreagă; şi să ne obţină aceeaşi predilecţie pe care el a avut-o faţă de familie şi iubirea sa specială pentru preoţie, şi deasemenea legătura sa cu Dumnezeu tandră şi sensibilă, cu un accent marian pronunţat”. (Cuvintele complete ale Prelatului sunt disponibile pe www.opusdei.it ).

Minunea atribuită lui don Álvaro

Minunea aprobată de Sfântul Scaun se referă la vindecarea instantanee a copilului chilean José Ignacio Ureta Wilson care, la câteva zile de la naştere, a subit un infarct de mai bine de jumătate de oră şi o hemoragie gravă. Părinţii săi s-au rugat cu mare credinţă prin mijlocirea mons. Álvaro del Portillo şi, când medicii se gândeau că acest copil este mort, fără niciun tratament în plus şi pe neaşteptate, inima nou-născutului a început să bată din nou pentru a ajunge la un ritm de 130 de bătăi pe minut. În ciuda gravităţii dosarului clinic, la zece ani după eveniment, copilul José Ignacio trăieşte o viaţă normală (pe www.opusdei.it se poate citi raportul complet şi interviul luat părinţilor). Vindecarea miraculoasă s-a întâmplat în anul 2003.

Mons. Flavio Capucci, postulatorul cauzei de beatificare spune că a primit circa 12.000 de relatări cu favorurile obţinute prin mijlocirea lui don Alvaro: "au sosit relatări privind haruri de orice fel: materiale şi spirituale. Desigur, cele mai surprinzătoare sunt vindecările extraordinare care sunt de cele mai diferite tipuri: de la dipsariţia unui melanom cu metastaze după rugăciunea către don Alvaro, până la restabilirea totală, fără niciun fel de consecinţe a unui copil înecat într-o piscină”. Postulatorul a adăugat că multe dintre aceste favoruri despre care numeroase persoane trimit relatări se referă la viaţa căsătoriţilor: „soţi care recuperează armonia conjugală; naşterea copiilor, câteodată după ani de aşteptare înainte de a recurge la mijlocirea lui; împăcare între rude care se certau; naşterea de copii sănătoşi după diagnosticul că acel copil s-ar fi născut cu malformaţii. Don Álvaro era o persoană de încredere şi a efectuat o cateheză puternică despre familie: poate de aceea se naşte spontan dorinţa de a recurge la mijlocirea lui pentru probleme de genul acesta”.

Mons. Capucci a explicat că, o dată ce minunea a fost aprobată, Sfântului Scaun îi revine sarcina de a stabili data beatificării. Ceremonia va avea loc probabil la Roma, deoarece este oraşul din care a plecat la Domnul venerabilul Álvaro del Portillo.